Beste lezers, dank je wel dat je naar de nieuwssite van BCD Travel komt om te lezen wat er allemaal gebeurt, en om erachter te komen wat wij vinden van de laatste trends. Dit is de eerste aflevering van Inside View en ik wil van de gelegenheid gebruik maken om een aantal van mijn eigen ideeën met jullie te delen. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Reizigersbetrokkenheid
Jarenlang hebben we ons allemaal gefocust op uitgaven voor zakelijk reizen. Bedrijven zoals jullie en TMC‘s zoals wij doen hard ons best om elke reis zo goedkoop mogelijk te maken. En we zijn ver gekomen: we worden steeds productiever en efficiënter terwijl we reisuitgaven aanzienlijk hebben verminderd. Maar aangezien het digitale tijdperk zich steeds verder ontwikkelt, wordt het tijd om onze aanpak op het gebied van besparingen opnieuw onder de loep te nemen. Reizigers met mobiele apparatuur zijn de beste bondgenoten voor reisprogramma’s in het streven naar verbetering – van het beheersen van kosten tot het realiseren van leverancierswaarde. Onze adviestak, Advito, heeft de afgelopen maanden aan klanten laten zien hoe belangrijk het is hun reizigers bij programmadoelen voor de toekomst te betrekken. En de klanten zien nu de voordelen.
Een van de eerste bedrijven die zich aanmeldden bij de Advito’s traveler engagement practice, was een wereldwijde snackgigant. Het bedrijf wilde dat hun medewerkers meer betrokken en bekend raakten met het reis- en meetingsprogramma. Advito heeft een campagne ontwikkeld om het bewustzijn van beleid en naleving te vergroten, en het interne merk van het programma te versterken. Dit heeft uiteindelijk geleid tot 21% minder reisuitgaven. Een dergelijk succes laat zien wat de kracht is van de reiziger en maakt duidelijk dat bedrijven die van dwang overstappen naar betrokkenheid, verbeteringen zien – zelfs in volwassen reisprogramma‘s. Binnenkort publiceert Move een case study met de resultaten.
Rapporteren van successen aan stakeholders
Zou het niet geweldig zijn als reisinkopers voor elk groot succes, een case study konden laten zien aan hun stakeholders? En al is dat waarschijnlijk niet haalbaar, een slim geplande presentatie kan ook duidelijk maken wat de prestaties zijn van een reisprogramma. Begin vanuit je stakeholdersgroep en focus niet alleen op de mensen die ‘directeur’ in hun functietitel hebben staan, maar ook op managers binnen HR, beveiliging en business development. Presenteer de informatie en resultaten van het reisprogramma die aansluiten bij de bedrijfsdoelen en bij de interesse van de stakeholders. Wees duidelijk. Als je het hebt over besparingen, focus dan op de resultaten en niet op hoe ze gemeten worden. (Maar zorg ervoor dat je wel kunt uitleggen hoe ze worden gemeten, in geval ernaar gevraagd wordt tijdens de vraag- en antwoordsessie.)
Ik kan jullie uit eerste hand vertellen dat directeuren vooral geïnteresseerd zijn in oorzaak en gevolg. Ze willen benchmarks zien die duidelijk maken hoe je afdeling het doet ten opzichte van andere, of hoe het reisprogramma van jouw bedrijf het beter doet dan dat van collega’s. En, misschien wel het allerbelangrijkst, ze willen actiegerichte informatie; een leidraad om recht te maken wat krom is, of om uit te breiden wat goed werkt. Deze maand staat er in Move een artikel over het rapporteren van programmaresultaten. Hierin lees je meer over hoe je effectief het verhaal van jouw reisprogramma kunt vertellen.
Voorbereid op The Beat Live
Ik heb deze onderwerpen (en andere zaken die BTN Group Editorial Director David Meyer mijn kant opstuurde) ook besproken tijdens The Beat Live dat onlangs werd georganiseerd in Arlington, Virginia. Daar stond ik op het podium voor ‘The Interview’, een breed gesprek waarin verschillende onderwerpen de revue passeerden, zoals de deeleconomie, de nieuwe distributiecapaciteit van IATA, de Distribution Cost Charge van Lufthansa, en nog veel meer. Naast de verschillende actuele onderwerpen, hebben we het ook gehad over de toegevoegde waarde van TMC’s en hoe we de ervaring van reizigers kunnen verbeteren.
Wat denk jij? Ik hoor graag wat je van de bovenstaande informatie vindt en wat je in de toekomst zou willen lezen in Inside View. Stuur een e-mail naar [email protected] met jouw ideeën.