Zakelijk reizen herstelt door terugkeer van internationale bezoekers en investeringen
In 2017 spendeerden bedrijven minder dan US$ 3 miljard (48 miljard Egyptische ponden) aan reizen in Egypte. Er is echter een sterke groei in uitgaven. Volgens de analyse die BCD Travel maakte van Oxford Economics data is er een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 17% tussen 2012 en 2017. De markt is veranderlijk, zoals blijkt uit het rapport van 2017, waarin staat dat er jaar na jaar 76% meer wordt uitgegeven aan zakenreizen. Binnenlandse vluchten zijn goed voor 48% van alle uitgaven, terwijl dit voor binnenkomende vluchten 46% is. De Egyptische economie herstelde zich na de vertraging veroorzaakt door de ‘Arabische Lente’ in 2011 en is sinds 2016 gegroeid. Economisten verwachten dat de uitgaven voor zakenreizen in de regio ook blijven toenemen en voorspellen een jaarlijkse groei van 15% tot 2022. Uitgaande reizen zullen het sterkst groeien, met 26% per jaar. Maar, in 2022 zullen ze nog steeds slechts 9% uitmaken van alle zakenreizen.
Economisch klimaat
Economische groei en uitgaven tijdens zakenreizen
Click on image to enlarge
- De basis voor toekomstige groei wordt gelegd door twee elementen. Enerzijds door een hernieuwde focus van de regering op belastingherzieningen en andere wijzigingen. Anderzijds door een ambitieus programma van het Internationaal Monetair Fonds om de economische structuur van Egypte te verbeteren.
- De herlancering van een stilgelegd privatiseringsprogramma heeft het vertrouwen van nationale en internationale investeerders vergroot, waardoor ze eerder geneigd zijn om kapitaal beschikbaar te stellen.
- De verwachting voor de Egyptische economie is dat die met 5,3% zal groeien in 2018. Dit door een sterke uitvoer en nationale vraag doordat investeringen in de privésector en overheidsuitgaven groeien.
- Het land kent nog steeds uitdagingen, zoals hoge werkloosheid, slechte arbeidsmarktomstandigheden, een zwakke gezondheidszorg en ondermaats onderwijs. Mede hierdoor zal de groei in 2019 beperkt blijven tot 5%.
Luchtvaart
Internationaal reizen
Click on image to enlarge
- Binnenkomende vluchten zijn goed voor 70% van alle internationale reizen, maar de vraag stortte in na terroristische incidenten in 2016. Buurlanden, en in het bijzonder Saoedi-Arabië, zorgden in die periode voor de meeste bezoeken aan Egypte.
- In 2017 kwamen er weer meer bezoekers uit andere regio’s en de overheid ondersteunde het herstel met een nieuwe e-visaservice. Breaking Travel News meldde onlangs dat dit programma het gemakkelijker maakt voor burgers van 46 landen om online een Egyptisch visum te verkrijgen. De verwachting is dat Europeanen weer de grootste groep bezoekers zullen vormen.
- Egyptair, waartoe ook Air Sinai en Egyptair Express behoren, heeft een sterke marktpositie en is goed voor de helft van alle vluchten die vanuit Caïro en Sharm El Sheikh vertrekken.
- Nile Air is de enige concurrent van Egyptair voor binnenlandse vluchten en ook voor internationale reizigers die naar bepaalde locaties vliegen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Europa.
Accommodatie
Vraag naar hotels
Click on image to enlarge
- De vraag naar hotels nam af toen internationale reizigers Egypte vermeden in 2016. De internationale vraag neemt echter weer toe en zal naar verwachting in 2022 opnieuw 85% van de hotelmarkt uitmaken.
- De nationale vraag was veerkrachtiger, maar maakt slechts een vijfde van alle kamerverhuur uit.
- De drie grootste hotelketens in Egypte zijn internationaal. De grootste is Marriott met 18 hotels, op korte afstand gevolgd door Hilton en AccorHotels. Er zijn plannen voor de opening van een St. Regis Cairo in 2018, gevolgd door W Sharm El Sheikh in 2020 en een Element Cairo in 2021.
- Ondanks deze projecten blijven internationale ketens op minder locaties in Egypte aanwezig en trekken ze zich helemaal terug uit sommige markten. Zakenreizigers moeten dan wel voor nationale ketens kiezen. Het zijn bijvoorbeeld Azur Hotels, Tolip Hotels, Pickalbatros en Sunrise Resorts, die zich voornamelijk op resortbestemmingen richten.