Marktontwikkelingen: Chili in een oogopslag

Nu de koperprijzen stijgen, mogen we groei verwachten voor de economie en voor zakenreizen.

Economisch klimaat

Op basis van het bruto binnenlands product van 2016 is Chili de op drie na grootste economie in Zuid-Amerika – na Brazilië, Argentinië en Colombia. De kopermijnbouw is er verantwoordelijk voor 10% van het bnp, een kwart van de belastinginkomsten van het land en de helft van de exportinkomsten.

In 2011 begonnen de koperprijzen te dalen en waren de effecten voelbaar in de zakenwereld, het consumentenvertrouwen en investeringen buiten de mijnbouw. Hierdoor nam de economische groei in Chili in 2016 af met 1,5% – een aanzienlijke daling in vergelijking met de 6% groei in 2010. Door een recente stijging van de koperprijzen beleeft de mijnbouwsector een heropleving. Er zal echter geen directe positieve impact zijn op de bredere economie, omdat de begrotingswetten van de overheid het gebruik van inkomsten uit mijnbouw beperken.

In 2017 zal de economische groei naar verwachting niet hoger zijn dan 1,3%, omdat de toenemende werkloosheid en langzamere loongroei op consumentenuitgaven de groei afremmen. De begrotingsmaatregelen van de overheid beperken het aantal wervingen in de publieke sector en de groei in openbare uitgaven. En bedrijven zijn op hun hoede. Ze wachten eerst de resultaten af van de presidentiële verkiezingen in november.

Nu stijgende koperprijzen en lage rentes uitbreiding stimuleren, voorspelt Oxford Economics een groei van 2,8% in 2018.

Reizen

Tussen 2010 en 2016 steeg het internationaal reisverkeer met een gemiddelde van 10% per jaar. In deze periode groeiden de aankomsten met meer dan 20%, terwijl het vertrek vanuit Chili groeide met een krappe 7% per jaar. De overheid is een campagne gestart om het toerisme te stimuleren, en dit wordt ondersteund door betere luchtverbindingen en een gestroomlijnder visumproces. Aankomsten vanuit buurlanden, zoals Argentinië, Brazilië, Bolivia en Peru, stijgen. Chili probeert echter ook reizigers aan te trekken uit de VS, Mexico, Europa en China.

De waarde van Chileense zakelijke reismarkt was in 2016 bijna 4 miljard USD. Tussen 2010 en 2016 stegen de uitgaven met gemiddeld 7,5% per jaar in plaatselijke valuta. De groei was vooral in 2016 zwak: een afname van 4% in uitgaven aan binnenlandse zakenreizen betekende dat de algehele uitgaven met slechts 2% groeiden. Binnenlandse reizen waren goed voor 43% van de uitgaven en inkomende reizen voor 33%. De totale uitgaven aan zakenreizen zullen tot 2020 met gemiddeld 6% per jaar groeien.

Luchtvaart 

De lokale divisie van de pan-Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij LATAM domineert de Chileense luchtvaartmarkt. Ze is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de vluchten die vertrekken vanaf de zes grootste luchthavens in het land.

Sky Airline, dat zichzelf recentelijk heeft getransformeerd tot een budgetmaatschappij, is LATAM’s grootste concurrent. Het concurreert op veel binnenlandse routes vanaf Santiago, en heeft dagelijks meerdere vluchten naar steden zoals Calama, Antofagasta en Puerto Montt.

Latin American Wings lanceerde zijn eerste vluchtschema’s in het begin van 2017. JetSmart, een prijsvechter, is in juli begonnen met vliegen. De maatschappij wordt ondersteund door Indigo Partners, dat belangen heeft in een aantal zeer goed gepositioneerde luchtvaartmaatschappijen, zoals Frontier Airlines en Wizz Air.

LATAM reageert op deze extra concurrentie met een aangepaste tariefstructuur en nieuwe binnenlandse routes, waardoor het niet meer nodig is om over te stappen in Santiago.

Accommodatie 

Santiago is verantwoordelijk voor bijna 30% van alle hotelkamers, internationale hotelketens hebben 60% van hun accommodaties in de hoofdstad. Met nieuwe geplande openingen van AC Hotel, Hampton by Hilton, Hilton, LQ Hotel by La Quinta en Park Inn by Radisson blijft de focus op Santiago ongewijzigd. Hampton by Hilton Antofagasta is als een de weinige vestigingen van hotelketens gepland buiten Santiago.

De Chileense keten Diego del Almago Hoteles is momenteel de grootste speler op de markt en het enige bedrijf dat accommodatie aanbiedt in het hele land. Marriott/Starwood, AccorHotels en Carlson Rezidor zijn de grootste wereldwijde ketens. Een aantal Radisson-accommodaties van Carlson in Santiago, Iquique en Antofagasta zijn echter overgestapt naar de Spaanse keten NH Hotel Group, dat zich uitbreidt op de Chileense markt.

Uw business uitbreiden naar het buitenland?
De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei op nieuwe markten. Praat met uw Account Manager over hoe BCD Travel de groei van uw bedrijf kan ondersteunen en uw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.
Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.