De economie in vogelvlucht
Sinds het begin van de jaren 80 heeft China zich getransformeerd tot ‘s werelds grootste exporteur en een na grootste olieconsument. In de afgelopen 20 jaar stuwde een groei vaak van meer dan 10% op jaarbasis, de economie van China naar een tweede plaats op de wereldranglijst van 2009.
In de afgelopen jaren hebben de Chinese autoriteiten de economie minder afhankelijk gemaakt van investeringen in infrastructuur en handel. Consumentenuitgaven zijn steeds belangrijker geworden. Deze verandering is samengegaan met een langzamere economische groei.
In 2015 groeide het Chinese bruto binnenlands product met 6,9% – de slechtste prestatie in 25 jaar. In de eerste helft van 2016 was de jaarlijkse groei 6,7%. Recente stimuleringsmaatregelingen, het opkrikken van kredietgroei, een meer ontspannen huisvestingsbeleid en meer uitgaven aan infrastructuur, hebben de economie weer in de lift gezet. Oxford Economics voorspelt een groei van hooguit 6,6% dit jaar en verwacht dat de vertraging voorzet in de vorm van een lagere groei voor China.
Inzicht in de zakelijke reisbranche
In 2015 bezochten een kleine 57 miljoen mensen China. Meer dan de helft was afkomstig van de Chinese grondgebieden Hongkong en Macau. Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten volgen met de meeste bezoekers. Driekwart van de bezoekers reist naar China voor vakantie, maar China is nog steeds ‘s werelds tweede grootste zakelijke reismarkt na de VS met in 2015 meer dan 14 miljoen zakenreizigers. Chinese reizigers stimuleren de uitgaven aan zakenreizen, die voor 2015 worden geschat op meer dan US$ 170 miljard. In 2009 waren buitenlandse reizigers verantwoordelijk voor een kleine 9% van de uitgaven aan zakenreizen en in 2017 zal dat volgens Oxford Economics en de World Travel & Tourism Council waarschijnlijk niet meer zijn dan 3%.
Staatsluchtvaartmaatschappijen Air China, China Eastern en China Southern krijgen steeds meer concurrentie van HNA Group, eigenaar van luchtvaartmaatschappijen Hainan, Tianjin en Capital. De snelgroeiende Chinese middenklasse, met nu al meer dan 100 miljoen volwassenen, heeft voldoende besteedbaar inkomen voor vakantiereizen. Dat trekt lagekostenmaatschappijen met internationale ambities aan, zoals Spring Airlines.
Internationale hotelketens investeerden traditioneel in toplocaties terwijl lokale bedrijven, zoals Huazhu Hotels Group, Jin Jiang International en Homeinns Hotel Group, de lagere categorieën dekten. Maar met de groeiende middenklasse veranderen de hotels ook. Internationale mid-range en goedkope hotelketens zoals Best Western, Holiday Inn Express en Ibis hebben nu vestigingen in grote steden en populaire bestemmingen zoals Dalian, Harbin en Suzhou.
Kansen
- Loonstijgingen en hogere overheidsuitgaven verbeteren de levensstandaard. Dat resulteert weer in een sterkere consumentenvraag van de groeiende Chinese middenklasse die zich over het land verspreidt. De toename in consumentenuitgaven gaat gelijk op met overheidsbeleid dat de binnenlandse vraag wil vergroten.
- De overheid probeert de rol van de bureaucratie in het bedrijfsleven te verkleinen, zodat de vrije markt meer kans krijgt. Dit geeft bedrijven nieuwe kansen om uit te breiden.
- Lagekostenmaatschappijen groeien en worden langzaam maar zeker meer geaccepteerd door Chinese zakenreizigers.
Uitdagingen
- Economische groei haalt waarschijnlijk niet de doelen die door de overheid zijn gesteld voor 2016-20. Dit kan de overheid ertoe verleiden de kortetermijngroei te stimuleren ten koste van de hervormingsinspanningen die zijn bedoeld als ondersteuning van toekomstige economische groei.
- Bedrijven hebben te maken met de dubbele uitdaging van stijgende industriële kosten en een stagnerende economie.
- Sommige hotelketens gebruiken belastinghervormingen om prijsverhogingen te rechtvaardigen. Reizigers moeten erop letten dat ze niet teveel betalen voor hun accommodatie.