Marktontwikkelingen: Duitsland

Na een mager 2016 stijgen uitgaven voor zakenreizen.

De economie in vogelvlucht

Als ‘s werelds toonaangevende exportland kreeg Duitsland veel te verduren na instorting van de wereldhandel als gevolg van de economische crisis van 2008 – 2009. Het land had te kampen met een zware recessie, gevolgd door een traag herstel. Om de groei te stimuleren, richtte de exportgigant zich op binnenlandse vraag, vooral uitgaven van huishoudens.

En nu de consumentenprijzen stijgen, zullen naar verwachting ook salarissen stijgen, een weerspiegeling van de krappe Duitse arbeidsmarkt. Dit kan resulteren in een inflatie van 2%, die tot 2019 kan aanhouden. Ondertussen zien de voorspellingen voor export er beter uit, dankzij de zwakkere euro en de toenemende wereldwijde economische activiteit. In 2016 bedroeg de groei in Duitsland 1,8% en de voorspelling is dat het in 2017 1,5% zal zijn, aldus Oxford Economics.

Inzicht in de zakelijke reisbranche

Duitsers die naar het buitenland reizen, domineren de internationale reismarkt van het land en zijn verantwoordelijk voor driekwart van alle reizen van en naar Duitsland. Ze reizen voornamelijk naar bestemmingen dichtbij, waarbij Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Italië erg populair zijn.

De uitgaven aan zakenreizen in Duitsland was in 2016 US$96 miljard. Bijna twee derde daarvan ging naar binnenlandse reizen. De overige uitgaven aan internationale reizen was gelijk verdeeld tussen uitgaande Duitse reizigers en internationale bezoekers. Na een sterk 2015, toen uitgaven aan zakenreizen jaarlijks met 8% groeiden, was de groei in 2016 slechts 2,5%. De oorzaak hiervan was een grote afname in uitgaande reizen. Inkomende reizigers blijven de uitgaven aan zakenreizen stimuleren, die naar verwachting in 2017 en 2018 zullen stijgen.

De Duitse luchtvaartsector is aan het veranderen. Air Berlin voert momenteel grote bezuinigingen door. Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van het land, blijft werken aan de ontwikkeling van Eurowings, hun lowcostdivisie. Lufthansa kan op korte routes stevige concurrentie verwachten van lowcostmaatschappijen, zoals Ryanair, die hun voordeel doen met de inkrimping bij Air Berlin.

Hotelketens hebben een relatief klein aandeel op de Duitse markt. Maar ze zien potentieel, vooral bij accommodaties voor zakenreizigers en bezoekers van beurzen en conferenties. Grote en middelgrote steden krijgen steeds meer aandacht. IHG gaat een Holiday Inn Express openen in Frankfurt, Hannover, Regensburg en Wuppertal. Lokale keten NOVUM Group is in belangrijke steden aanwezig, zoals Berlijn en Hamburg. Motel One, een van de grootste budgetketens in Duitsland, heeft hotels in 17 steden. 

Kansen

  • De Duitse export is goed gepositioneerd om te profiteren van een verbeterde wereldwijde activiteit.
  • Het vertrek van Air Berlin in bepaalde markten maakt meer concurrentie mogelijk op korte routes.
  • Hotelketens breiden zich uit in Duitsland, zodat zakenreizigers meer toegang hebben tot aanbod van hun voorkeursleveranciers.

Uitdagingen

  • De bezuinigingen bij Air Berlin en de uitbreiding van Eurowings verbeteren de positie van Lufthansa Group en verkleinen de invloed van travelbuyers.
  • Na een decennium van toenemende vraag zijn Duitse hoteliers gewend geraakt aan hogere hotelprijzen. Dit kan lastig zijn voor travelbuyers tijdens prijsonderhandelingen.
  • De inflatie stijgt, en dat kan bedrijfskosten verhogen en een stop zetten op consumentenuitgaven.

De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei in nieuwe markten. Praat met je accountmanager over hoe BCD Travel de groei van jouw bedrijf kan ondersteunen en jouw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.

 

Share this:

Stay in the know,
even on the go

Never want to miss a thing?

We'll get you the latest news, trends, insights and BCD news right in your inbox.