Economisch klimaat
Ethiopië is de negende grootste economie van Afrika, vergelijkbaar met die van Kenia. Als de huidige groei doorzet, kan het land in 2021 doorschuiven naar de zevende plaats. Maar zelfs dan is het bruto nationaal product nog maar een vijfde van dat van Nigeria, Afrika’s grootste economie.
Landbouwers herstellen momenteel van een ernstige droogte. Nu het beter gaat met de landbouw wordt verwacht dat de economische groei in 2017 zal stijgen met 6,9%. De regering begint met het verschuiven van hulpfondsen voor de droogte naar investeringen in ambitieuze infrastructuurprojecten waardoor groei en bedrijfscultuur gestimuleerd kunnen worden en Ethiopië’s vooruitzichten verbeteren. Verder wordt de opkomende dienstensector in Ethiopië ondersteund door een grote hoeveelheid jonge werkers. Ook wordt het land steeds beter in het exploiteren van z’n natuurlijke bronnen.
Ethiopië moet nog enkele fundamentele problemen aanpakken. Onvoldoende deviezenreserves reduceren de mogelijkheden van het land om met externe tegenslag om te gaan en om z’n externe verplichtingen, zoals schuldbetalingen aan buitenlandse geldschieters, na te komen. Aanhoudende gevolgen van de droogte en een vlinderwormplaag die de maisoogst bedreigt, leiden tot hogere voedselprijzen die een algemene inflatie veroorzaken.
Toch is Oxford Economics over het algemeen optimistisch en verwacht het dat Ethiopië in 2018 met 7,9% zal groeien.
Reizen
Het Ethiopische Ministerie van Cultuur en Toerisme streeft ernaar om het aantal buitenlandse bezoekers aan het land tegen 2020 te verdrievoudigen. Daarmee zou het land tot de top vijf van Afrikaanse toeristenbestemmingen behoren. Momenteel komt ongeveer 20% van de bezoekers uit de VS. Volgens de verwachtingen blijft dit zo tot 2021. In 2016 namen het Verenigd Koninkrijk en China elk 7% van het aantal bezoekers voor hun rekening. De verwachting is dat bezoekers uit China tegen 2021 8% van de markt uitmaken.
De populairste buitenlandse bestemming voor Ethiopische reizigers is Libanon. Een vijfde van alle vertrekkende vluchten in 2016 ging naar dat land in het Midden-Oosten, waar veel Ethiopische emigranten werken. Andere belangrijke reisbestemmingen zijn onder andere Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit. Elk van deze landen staat garant voor 10% van de vertrekkende vluchten. Er wordt verwacht dat Soedan de grootste groei zal doormaken. Tot 2021 zal het aantal uitgaande vluchten naar het land stijgen met zo’n 7% per jaar.
In 2016 waren zakenreizen van en naar Ethiopië goed voor zo’n 800 miljoen US$. Binnenlandse vluchten maakten 70% uit van de uitgaven. Oxford Economics verwacht tussen 2018 en 2021 een groei in zakenreizen van 13% per jaar, en een groei van inkomende vluchten van 9%.
Luchtvaart
Ethiopian Airlines domineert de markt met 90% van alle vertrekkende vluchten van Bole International Airport in Addis Ababa. De luchtvaartmaatschappij heeft een internationaal netwerk van 110 bestemmingen in 67 landen en het alleenrecht op routes van Addis Ababa naar 14 bestemmingen in Ethiopië. Daarnaast hoeft het slechts negen concurrerende luchtvaartmaatschappijen het hoofd te bieden.
Terwijl veel Afrikaanse concurrenten moeten bezuinigen en herstructureren, richt Ethiopian Airlines zich op nieuwe routes, een hoger rendement en nieuwe investeringen in andere Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen om z’n stervormig werkingsmodel – dat de steden op het continent verbindt met langeafstandbestemmingen – uit te breiden.
Accommodatie
Het aantal hotels in Addis Ababa is in de laatste vijf jaar haast verdrievoudigd, van 417 naar 1129. Er zijn bijna twee keer zoveel sterrenhotels – van 58 toen naar 111 nu. Dat is evenwel niet aan internationale ketens te danken, want zij hebben maar vijf hotels in de hoofdstad. Daarin komt verandering nu AccorHotels en IHG hun eerste Ethiopische hotels openen. Tegen 2021 zullen er ten minste 16 nieuwe hotelketens geopend zijn.
De internationale ketens zijn voornamelijk gefocust op Addis Ababa, waardoor de kwaliteit en betaalbaarheid van de accommodaties in de stad zullen verbeteren. Het zijn vooral bedrijven, hulp- en privé-organisaties en diplomatieke reizigers die accommodatie in de hoofdstad zoeken. De grootste vraag naar accommodaties voor zakendoeleinden komt van binnenlandse bedrijven, maar daarin komt waarschijnlijk verandering wanneer de Ethiopische economie meer externe investeringen gaat aantrekken.
Hoewel de grootste hoteluitbreiding in Addis Ababa plaatsvindt, hebben hoteleigenaars hun oog ook op enkele andere locaties laten vallen. Het Hilton Awassa Resort & Spa aan de oever van het Awassameer en Garden Langano van Wyndham aan het Langanomeer zijn voorbeelden van luxueuze accommodaties die ten zuiden van de hoofdstad gebouwd worden.
Uw business uitbreiden naar het buitenland?
De Research & Intelligence experts van BCD Travel vertalen de trends die zorgen voor internationale zakelijke groei op nieuwe markten. Praat met uw Account Manager over hoe BCD Travel de groei van uw bedrijf kan ondersteunen en uw reizigers veilig naar de juiste bestemming kan brengen.Bent u nog geen klant van BCD Travel? Klik dan hier.