Slimme prullenbakken, verbonden verkeerslichten, intelligent zoeken naar een parkeerplek – wat kunnen we verwachten van smart cities? Dit is de toekomstvisie van stadsplanners.
De stedelijke bevolking verdubbelt
In 2050 zal de stedelijke bevolking naar verwachting verdubbeld zijn, tot maar liefst 6,3 miljard.* 60% van de wereldpopulatie woont momenteel in een stad, terwijl steden niet meer dan 2% van het aardoppervlak beslaan. Deze ontwikkeling zorgt voor een aantal problemen. Water, energie en huisvesting kunnen extreem schaars worden als het aantal mensen verdubbelt. De stad van morgen heeft maatregelen nodig om te voorkomen dat ze bezwijkt onder verkeer en afval.
Het doel van smart cities
En dat is waar smart cities voor moeten zorgen. De slimme steden moeten waar mogelijk milieuvriendelijk, duurzaam en groen zijn. Het ‘Internet of Things’ maakt deel uit van het plan voor toekomstige steden. Het doel is om normale fysieke zaken in een stad, zoals afvalbakken, straatlantaarns en verwarmingssystemen in openbare gebouwen met elkaar én met het internet te verbinden om intelligent gebruik mogelijk te maken. Eenmaal voorzien van technologische intelligentie, moeten deze objecten op elk gewenst moment digitale data kunnen leveren.
Verkeer
Auto’s die zich al op de weg bevinden geven informatie over het verkeer en hun impact op het milieu. Hierdoor kunnen verkeerslichten zich aanpassen aan het verkeersvolume. Elektrische zelfsturende auto’s moeten milieuvriendelijk zijn en de veiligheid op de wegen verhogen.
Maar auto’s zijn slechts een onderdeel van wat aan elkaar gelinkt moet worden op de wegen. Zelfs straatverlichting zou in de toekomst informatie moeten kunnen geven over vrije parkeerplaatsen of ongelukken. Dit is de basis voor een communicatie-infrastructuur door de hele stad, die uiteindelijk moet leiden tot minder verkeersopstoppingen, en als gevolg daarvan, een lagere impact op het milieu.
Smart cities Wenen, Chicago en Singapore
Experts van Roland Berger hebben een Smart City Index gecreëerd met daarin de belangrijkste bouwstenen van een smart-citystrategie voor drie kerngebieden: toepassingsgebieden, strategische planning en IT-infrastructuur. Wereldwijd is in 87 grote steden onderzoek gedaan naar deze aspecten. Het resultaat: Wenen, Chicago en Singapore scoorden het hoogst.
De Oostenrijkse hoofdstad scoorde goed omdat het een brede en uitgebreide smart-citystrategie heeft uitgewerkt op basis van de criteria levenskwaliteit, behoud van resources en innovatie. Chicago, dat op de tweede plaats eindigde, springt er onder andere uit vanwege de onderwijsaanpak: de stad vertrouwt op digitale geletterdheid en heeft een netwerk van 250 gratis computerlabs in het hele stadsgebied. Singapore zal in 2022 een ‘smart nation’ zijn. Naast een verbod op de registratie van nieuwe voertuigen en een exclusief gebied voor zelfrijdende voertuigen wil Singapore data verzamelen van industrieën, energievoorziening en verkeer.
Een revolutie of een nieuwe Big Brother?
Is deze digitalisering van steden echt een godsgeschenk of leidt het tot totale controle? Kijk bijvoorbeeld naar de eerste en enige smart city in Zuid-Korea, Songdo. De City of Tomorrow, zoals ze wordt genoemd, heeft in totaal 50.000 camera’s verspreid over de hele stad. De Zuid-Koreaanse stad Songdo hecht grote waarde aan veiligheid en milieubescherming, maar de inwoners hebben een groot deel van hun persoonlijke vrijheid moeten opgeven voor totale monitoring. Hoever moeten we gaan om voordelen te halen uit smart-cityconcepten?
Strikte regels voor gegevensprivacy en uitgebreide snelle internetverbindingen zijn in ieder geval basisvereisten voor het succes van een smart-citystrategie.
* https://esa.un.org/unpd/wup/Publications/Files/WUP2018-PressRelease.pdf